ایندکس در لغت به معنای فهرستشدن است. اگر شنیدید کسی درمورد ایندکس سایت صحبت میکند، باید بدانید که منظورش فهرستشدن صفحات سایت در نتایج موتورهای جستجو مثل گوگل است. به عبارت دیگر، ایندکس سایت به فهرستی از صفحات وب گفته میشود که توسط موتورهای جستجوی پیدا شدهاند و در پایگاه داده آنها ثبت شدهاند. این فهرست به موتورهای جستجو کمک میکند تا بتوانند بهسرعت و با دقت بیشتری صفحات مرتبط با کلمات کلیدی رو پیدا کرده و نتایج جستجوی بهتری رو نشان دهند.
پس تا اینجا فهمیدیم که ایندکس به معنای اضافهشدن صفحات یک سایت به مجموع صفحاتی است که اجازه دارند در نتایج گوگل نمایش داده شوند. گوگل همچنین مانند صفحات وب، ویدیوهایی را که در سایتها و پلتفرمهای ویدیویی مختلف قرار دارند، بهصورت اتوماتیک ایندکس میکند. در این مقاله به بررسی رفع مشکل ایندکس نشدن ویدیوها در گوگل پرداختهایم و نحوه رفع خطای Video page indexing در سرچ کنسول را آموزش دادیم.
در این مقاله با مطالب زیر آشنا میشوید:
Toggleگزارش ایندکس شدن ویدیوها در گوگل
گزارش ایندکس شدن ویدیوها در گوگل نشان میدهد که چند صفحه ایندکس شده در سایت شما حاوی یک یا چند ویدیو است و چه تعداد از این صفحات، ویدیویی دارند که میتوان آنها را ایندکس کرد. ویدیوهای ایندکس شده میتوانند در نتایج جستجوی گوگل ظاهر شوند.
با استفاده از این گزارش اطلاعات زیر را دریافت میکنید:
- تعداد صفحات ایندکس شده در سایت شما با محتوای ویدیویی که گوگل آنها را ایندکس کرده است (و جزئیات مربوط به ویدیوی ایندکس شده).
- تعداد صفحات ایندکس شده در سایت شما که حاوی یک یا چند ویدیو است، اما گوگل نتوانسته هیچ ویدیویی را ایندکس کند (و دلیل اینکه چرا نتوانسته).
- این گزارش تعدادی از ویدیوهای منحصربهفرد در سایت شما را نشان نمیدهد (مگر اینکه شرایط بسیار خاصی برای سایت شما اعمال شود).
این گزارش فقط صفحات ایندکس شده را پوشش میدهد. اگر صفحهای به هر دلیلی (از جمله صفحات کنونیکال شده) ایندکس نشده باشد، در این گزارش ظاهر نمیشود.
استفاده از گزارش ایندکس شدن ویدیوها در گوگل
- در نگاه اول مجموع ویدیوهای ایندکس شده و ویدیوهای ایندکس نشده باید به طور تقریبی با تعداد صفحات دارای ویدیو در سایت شما برابر باشد.
- اگر مجموع ویدیوهای ایندکس شده و ویدیوهای ایندکس نشده کمتر از حد انتظار باشد، نشان میدهد که گوگل در ایندکس کردن ویدئوها با مشکل مواجه است.
- تعداد بالای ویدیوهای ایندکس نشده، مشکلات ایندکس کردن ویدیوها (نه صفحات) را نشان میدهد.
- سایتهای بزرگ با تعداد زیادی ویدیو معمولاً به یک روند افزایشی در تعداد ویدیوها در طول زمان میرسند. اگر شما این افزایش را نمیبینید، سعی کنید متوجه شوید که چرا گوگل قادر به پیدا کردن یا ایندکس کردن ویدیوها یا صفحات نیست.
مشکلات ایندکس ویدئو را عمیقتر بررسی کنید؛
- روی یک وضعیت خاص (مانند Invalid thumbnail size) کلیک کنید تا لیستی از صفحات با این مشکل نشان داده شود.
- برای مشاهده اطلاعات مربوط به ویدیوی موجود در یک صفحه، روی صفحه موردنظر در جدول مثالها کلیک کنید.
- برای یادگیری نحوه رفع مشکل ایندکس نشدن ویدیو، بخشهای «ارورهای ایندکس ویدیو در سرچ کنسول» و «مروری بر عیبیابی» را مطالعه کنید.
- برای مشاهده صفحات دارای ویدیو که میتوانند ایندکس شوند، روی «نمایش دادههای مربوط به صفحات ویدیویی ایندکس شده» در صفحه اصلی گزارش کلیک کنید.
بررسی ویدئوها در یک صفحه خاص
برای بررسی یک URL خاص در سایت خود میتوانید از گزارش URL Inspection استفاده کنید. اگر ویدیویی در صفحه پیدا شد، بخش Video indexing در نتایج URL Inspection نمایش داده میشود. اگر هیچ ویدیویی در صفحه شناسایی نشود، بخش Video indexing نمایش داده نمیشود.
جزئیات ایندکس شدن ویدیو
وقتی گوگل صفحهای را ایندکس میکند، به دنبال ویدیوهای موجود در صفحه میگردد. اگر چند ویدیو در صفحه یافت شود، گوگل سعی میکند بهترین ویدیو را بهعنوان کاندید در آن صفحه ایندکس کند.
فرایند اصلی ایندکس شدن ویدیو در گوگل
- وقتی گوگل صفحهای را کرال کرده و تصمیم میگیرد آن را ایندکس کند، در آن صفحه به دنبال ویدیوها میگردد. اگر اطلاعات مربوط به ویدیو را با استفاده از نقشه سایت یا داده ساختاری ارائه دهید، گوگل سعی میکند آن را با یک ویدیوی موجود در صفحه مرتبط کند.
- ویدیوهایی که در صفحه یافت میشوند و از مرز ایندکس شدن ویدیو عبور میکنند، از نظر قابلیت ایندکس شدن (نه کیفیت یا محتوا) رتبهبندی میشوند.
- گوگل سعی میکند ویدیوها را به همان ترتیبی که در نظر گرفتید، ایندکس کند.
زمانی که گوگل ویدیویی را در یک صفحه ایندکس میکند، رتبهبندی ویدیو در نتایج جستجو بر اساس رتبه صفحه مرتبط با آن ویدیو تعیین میشود. ویدیویی که در صفحهای با بالاترین اعتبار و ارتباط با کلمات کلیدی قرار گرفته باشد، رتبه بالاتری در نتایج جستجو خواهد داشت. هنگامی که یک صفحه با یک ویدیو توسط گوگل ایندکس میشود، به اندازه تعداد صفحاتی که دارای ویدیو هستند و در نتایج جستجو نمایش داده میشوند، به گزارش ایندکس ویدیو اضافه میشود.
به زبان ساده اگر در یک صفحه چندین ویدئو وجود داشته باشد، ویدیویی که به موضوع صفحه مرتبطتر است، در گوگل ایندکس شده و آدرس صفحه در سرچ کنسول به لیست صفحات دارای ویدئو اضافه میشود.
اگر ویدیوها در صفحه وجود داشته ولی هیچ کدام نمیتوانستند ایندکس شوند، آنگاه صفحه در دسته «هیچ ویدیویی ایندکس نشده» در گزارش فهرستبندی ویدیو شمرده خواهد شد.
- گوگل در فرآیند رتبهبندی و ایندکس سعی میکند ویدیو را fetch کند. با این حال، برای ایندکس شدن ویدیو، لازم نیست که fetch آن حتماً موفقیتآمیز باشد.
ویدئو ایندکس شده در مقابل fetch شده (Indexed vs fetched)
Indexed به این معنی است که گوگل، ویدیو را در ایندکس گوگل وارد کرده است. اگر ویدیویی ایندکس شده باشد، بسته به دادههای موجود میتواند با ویژگیهایی مانند عنوان، توضیحات، تصاویر کوچک (thumbnail) و لینک پخش ویدیو، در نتایج جستجو نمایش داده شود. یک ویدیو برای ایندکس شدن باید شرایطی که در بخش «الزامات ایندکس شدن ویدیو» نوشته شده است را رعایت کند.
زمانی که Google موفق به درخواست، دریافت و خواندن فایل ویدیویی شود، نشاندهنده این است که ویدیو با موفقیت fetch شده است (برای ایندکس نیازی به fetch نیست). اگر یک ویدیو با موفقیت fetch شود گوگل تلاش خواهد کرد تا ویدیو را برای محتوا تحلیل کند، در این پروسه شاید یک تصویر بندانگشتی (thumbnail) استخراج کند و احتمالاً نشانگرهایی برای شناسایی لحظات کلیدی در ویدیو برای نمایش در نتایج جستجو ایجاد کند. با استفاده از استراکچر دیتا، میتوانید توضیحات، تصویر thumbnail و لحظات کلیدی را خودتان مشخص کنید.
یک ویدیو را میتوان بدون fetch موفقیت آمیز، ایندکس کرد. با این حال، اگر ویدیویی قابل استخراج باشد، میتواند به گوگل در درک محتوای ویدیو کمک کند و همچنین میتواند ویدیو را برای ویژگیهای دیگری مانند پخش خودکار واجد شرایط کند که میتواند به میزان قابل توجهی تعامل کاربر را بهبود دهد.
ایندکس شدن فقط یک ویدیو در هر صفحه
اگر صفحه شما حاوی بیش از یک ویدیو باشد، گوگل تنها یکی از ویدیوهای گذاشته شده در این صفحه را ایندکس میکند. به طور دقیق، گوگل در هر صفحه حداکثر یک ویدیو را ایندکس میکند.
یک ویدیو میتواند از صفحات مختلف ایندکس شود
اگر شما یک ویدیو را در صفحات مختلف قرار دهید و هر صفحه میزبان، قابل ایندکس شدن باشد، آنگاه این ویدیو ممکن است از هر یک از این صفحات ایندکس شود. هر بار که یک ویدیو ایندکس میشود، به تعداد کل ویدیوهای ایندکس شده اضافه میشود، حتی اگر همان ویدیو در چندین صفحه ایندکس شود.
اگر یک ویدیو از صفحات مختلف ایندکس شود، نتایج جستجوی گوگل ممکن است ویدیو را از هر یک از صفحات میزبان، در نتایج جستجوی آن نشان دهد. با این حال، نتایج جستجوی گوگل سعی میکند یک ویدیوی بهخصوص را تنها یکبار در هر جستجوی کاربر نشان دهد.
نقشه سایت ویدیویی (Video sitemaps) و ایندکس شدن
اگر یک ویدیو را در sitemap لیست کنید، هیچ تضمینی وجود ندارد که ویدیوی مشخص شده برای آن صفحه ایندکس شود. گوگل سعی میکند تا برجستهترین ویدیو را در صفحه ایندکس کند، خواه ویدیو در نقشه سایت لیست شده باشد یا نباشد.
اگر صفحهای بهعنوان یک صفحه دارای ویدیو در sitemap لیست شده باشد اما Google هیچ ویدیویی را در آن صفحه پیدا نکند، آن صفحه در این گزارش گنجانده نمیشود. به طور مشابه، اگر صفحه به هر دلیلی ایندکس نشده باشد، چه در نقشه سایت ظاهر شود یا نه، در این گزارش نشان داده نخواهد شد.
الزامات ایندکس شدن ویدیو
یک ویدیو فقط زمانی برای ایندکس شدن در یک صفحه واجد شرایط است که معیارهای زیر را داشته باشد:
- ویدیو باید در یک صفحه میزبان قرار داده شود. ویدیویی که صفحه میزبان ندارد، حتی اگر در سایتمپ ویدیو لیست شده باشد، ایندکس نمیشود.
- صفحه میزبان باید ایندکس شده باشد. به این معنی که صفحه را نمیتوان توسط دستور robots.txt، noindex یا هر چیز دیگری که ممکن است مانع از ایندکس شدن شود، مسدود کرد. از ابزار URL Inspection استفاده کنید تا متوجه شوید صفحه میزبان ایندکس شده است (یا اینکه قادر به ایندکس شدن است) یا نه. همچنین ویدیو باید در صفحه canonical قرار گرفته باشد، زیرا فقط این صفحات ایندکس میشوند.
- ویدیو باید محتوای اصلی صفحه باشد، هم در نسخه موبایل و هم در نسخه دسکتاپ.
- جایگاه ویدیو باید در مرکز صفحه باشد. کل ویدیو باید در ناحیه قابل رندر صفحه باشد. ویدیو نباید در صفحه خیلی سمت راست یا خیلی پایین باشد. وقتی صفحه بارگذاری میشود، کاربر باید بتواند کل ویدیو را ببیند.
- یک تصویر بندانگشتی (thumbnail) معتبر نیاز است. شما باید یک تصویر بندانگشتی معتبر ارائه دهید، اگرچه ممکن است گوگل بتواند یک تصویر از فایل ویدیویی برای شما ایجاد کند.
- قابل مشاهده باشد. نباید ویدئو در جایی قرار بگیرد که پخش آن توسط کاربر نیاز به کار پیچیدهای داشته باشد یا در میان المانها و عناصر دیگر صفحه پنهان شده باشد.
- ویدیو باید قابل پخش در صفحه باشد. لینکهای خروجی به یک صفحه میزبان ویدیو دیگر بهعنوان ویدیو در نظر گرفته نمیشود، و لینک به صفحه دیگری برای پخش ویدیو، ایندکس شدن این صفحه را امکانپذیر نخواهد کرد.
- ویدیو با استفاده از نوع کرالر اصلی برای سایت شما ایندکس میشود. با این حال، ما بهشدت توصیه میکنیم تا ویدیوهای یکسانی را در نسخه موبایل و دسکتاپ، با همان سطح برجستگی در صفحه قرار دهید، تا مشکلاتی با ایندکس شدن پیش نیاید.
درباره برجستگی ویدیو (video prominence)
«برجستگی» یک ویدیو در صفحه، علامت مهمی برای گوگل در مورد این است که آیا ویدیو محتوای اصلی صفحه محسوب میشود یا خیر. در صفحهای با چندین ویدیو، معمولا یک ویدیوی برجسته برای ایندکس انتخاب میشود. برجستگی بهعنوان سیگنالی برای تعیین اینکه کدام ویدیو در صفحه ایندکس شود استفاده میشود. برای برجسته بودن، یک ویدیو باید:
- هنگامی که صفحه بارگیری میشود، در معرض دید قرار بگیرد (در بالای صفحه قرار بگیرید).
- اندازه مناسبی داشته باشد (نه بسیار بزرگ و نه بسیار کوچک).
چگونه گوگل اطلاعات یک ویدیو را استخراج میکند؟
گوگل سعی میکند اطلاعات مختلف مربوط به یک ویدیو، از جمله عنوان، تصویر بندانگشتی، توضیحات و… را از منابع مختلفی استخراج کند:
- گوگل برای استخراج اطلاعات ویدیو میتواند از استراکچر دیتا (VideoObject)، تگهای HTML مختلف، سایت مپهای ویدیو، تصویر بندانگشتی، عنوان، توضیحات و URL ویدیو استفاده کند.
- اگر گوگل بتواند ویدیو را (با فرمت ویدیوی پشتیبانی شده) بارگذاری و پردازش کند، معمولاً میتواند تصویر بندانگشتی و پیش نمایش را استخراج کند. همچنین، گوگل میتواند معنای محدودی از صدا و تصویر فایل را استخراج کند.
- گوگل میتواند اطلاعات عنوان و توضیحات را از صفحه میزبان ویدیو، از جمله متن صفحه و متاتگها استخراج کند.
گزارشات بخش Video page indexing در سرچ کنسول
1- وضعیت صفحات در بخش گزارشات Video page indexing در سرچ کنسول
صفحه ایندکس شدهای که گوگل ویدیویی در آن کشف کرده است میتواند یکی از وضعیتهای زیر را داشته باشد:
- هیچ ویدیویی ایندکس نشده است
گوگل تشخیص داده که در این صفحه حداقل یک ویدیو وجود دارد، اما به دلایلی قادر به ایندکس کردن ویدیویی که پیدا کرده است، نیست. برای آشنایی با ویژگیهای یک ویدیو که قابل ایندکس شدن است یا برای شناسایی مشکل و رفع آن میتوانید بخش «الزامات ایندکس شدن ویدیو» را مطالعه کنید. اطلاعات مربوط به تنها یک ویدیو را میتوان در این گزارش نشان داد، حتی اگر چندین ویدیو پیدا شود.
- ویدیو ایندکس شده است
گوگل توانسته صفحه و همچنین یک ویدیو در آن صفحه را ایندکس کند. گوگل در هر صفحه تنها یک ویدیو را ایندکس میکند. برای اطلاع بیشتر از نحوه ایندکس شدن ویدیوها توسط گوگل، بخش «جزئیات ایندکس شدن ویدیو» را بخوانید.
- فیلتر بر اساس نقشه سایت (Sitemaps)
شما میتوانید گزارش را فیلتر کنید تا فقط URLهای صفحهای را نشان دهد که در نقشه سایت انتخاب شده وجود دارد. فیلتر کردن بر اساس نقشه سایت، تمام دادههای گزارش مانند نمودار، مجموع نمودارها، فهرست مشکلات و خروجیها را فیلتر میکند.
هنگام فیلتر کردن بر اساس نقشه سایت، گزارش فقط URLهای صفحات ایندکس شده را از نقشه سایت انتخابی که در آن ویدیو توسط Google پیدا شده است را نشان میدهد. این فیلتر به وجود یا عدم وجود تگهای ویدیویی در نقشه سایت توجهی نمیکند. بنابراین، لیست نهایی URLها، شامل URLهای ایندکسشدهای میشود که هیچ تگ ویدیو در نقشه سایت ندارند اما ویدیویی در آنها یافت شده است و آن دسته از URLهای نقشه سایت که ایندکس نشدهاند را حذف میکند. به عبارت دیگر، فیلتر بر اساس نقشه سایت، تنها به آدرسهایی که ویدیو در آنها یافت شده است و ایندکس شدهاند، توجه میکند.
شما میتوانید فقط بر اساس نقشههای سایتی که در فایل robots.txt سایتتان فهرست شدهاند یا از طریق گزارش نقشههای سایت ارسال شدهاند، فیلتر کنید.
- تعداد نمایشها (Impressions)
در این بخش میتوانید ببینید که ویدیو شما چند بار در جستجوی گوگل (شامل نتایج ترکیبی و نتایج مختص ویدیو) و همچنین در Discover نمایش داده شده یا بهعبارتی چقدر Impressions داشته است. نتایج در گزارش ایندکس ویدیو بر اساس هر صفحه جمعآوری میشوند. از نوار شمارش نمایشها (Impressions) در نمودار بهعنوان راهنمای کلی استفاده کنید، نه بهعنوان یک شمارش دقیق؛ زیرا در محاسبه این مقادیر به دلیل نواقصی در الگوریتمهای محاسبه تعداد نمایشها، تفاوتهای جزئی وجود دارد.
بیشتر بدانید:
تعداد نمایشهای نشانداده شده در گزارش ایندکس ویدیو با تعداد نمایشها در گزارش عملکرد متفاوت است. زیرا در گزارش عملکرد، نمایشها با توجه به اینکه شما در حال فیلتر کردن بر اساس نوع نمایش جستجو یا نوع جستجو اعمال شده هستید یا به نمودار یا جدول نگاه میکنید و…، به شکلهای متفاوتی جمعآوری میشود. مجموع تعداد نمایشها در گزارشهای عملکرد (Performance on Search results) معمولاً کمتر است؛ زیرا برخی از دادههای نمایشداده شده در آنجا بر اساس ویژگیهای خاص جمعآوری شدهاند. به طور کلی، هر دو گزارش میتوانند برای شما بهعنوان یک راهنمای کلی برای تعیین میزان موفقیت ویدیوهای شما در جستجوی گوگل مفید باشند.
2- ارورهای ایندکس ویدئو در سرچ کنسول
گزارش ایندکس کردن ویدیو دلایل زیر را برای عدم ایندکس شدن یک ویدیو در یک صفحه نشان می دهد:
دلیل | تعریف |
ویدیو محتوای اصلی صفحه نیست (Video is not the main content of the page) |
ویدیو محتوای اصلی یا تمرکز اصلی این صفحه نیست. فقط ویدیوهایی که محتوای اصلی صفحه هستند واجد شرایط ایندکس شدن هستند. نمونههایی از انواع صفحات که ویدیو در آنها مکمل محتوای متنی است و تمرکز اصلی صفحه محسوب نمیشود:
|
نمیتوان موقعیت و اندازه ویدیو را تعیین کرد (Cannot determine video position and size) |
این پیغام به این معناست که پخش کننده ویدیو هنگام بارگذاری صفحه ظاهر نمیشود. این مشکل معمولا در صفحاتی رخ میدهد که در آنها تصویری (مانند اسکرینشات یا عکس پخش کننده ویدیو) وجود دارد که برای پخش ویدیو باید روی آن کلیک شود. برای رفع این مشکل، پخشکننده ویدیو باید در اندازه و موقعیت واقعی خود بارگذاری شود و نیازی به هیچگونه عملی از سمت کاربر برای پخش ویدیو نباشد. |
خطای MRSS؛ بهجای آن از schema.org استفاده کنید (MRSS failure; try using schema.org instead) |
شما از MRSS (media RSS) برای توصیف ویدیو استفاده میکنید و گوگل در پردازش توضیحات با مشکل مواجه میشود. بهجای آن از نشانهگذاری schema.org برای توصیف ویدیو استفاده کنید. |
هیچ نشانی URL برای تصویر بندانگشتی ارائه نشده (No thumbnail URL provided) |
این خطا نشان میدهد که هیچ تصویر بندانگشتی برای این ویدیو مشخص نشده و گوگل نتوانست تصویری را برای شما ایجاد کند. میتوانید از استراکچر دیتا، نقشه سایت یا فایل MRSS برای ارائه لینک به یک تصویر بندانگشتی برای ویدیوی خود استفاده کنید. اگر URL تصویر بندانگشتی را با استراکچر دیتا ارائه کرده و این خطا را دریافت کردهاید، بررسی کنید که URL متفاوتی برای همان ویدیو در تگ HTML تعریف نشده باشد. شما باید عنوان، URL تصویر بندانگشتی و URL ویدیو را در تمامی منابع (نقشه سایت، تگهای HTML، متا تگها و استراکچر دیتا) که ویدیو را در آن صفحه توصیف میکنند، بهصورت یکسان ارائه دهید. |
فرمت تصویر بندانگشتی پشتیبانی نمیشود (Unsupported thumbnail format) |
تصویر بندانگشتی با فرمتی نامعتبر ارائه میشود. مطمئن شوید که از فرمتهای تصویری پشتیبانیشده برای تصویر بندانگشتی خود استفاده میکنید و پسوند فرمت صحیح را مشخص کردهاید. |
اندازه تصویر بندانگشتی نامعتبر است (Invalid thumbnail size) |
اندازه تصویر بندانگشتی نامعتبر بوده و گوگل نتوانسته یک تصویر بندانگشتی برای شما ایجاد کند. تصویری با اندازه پشتیبانیشده برای تصویر بندانگشتی ارائه دهید. |
تصویر بندانگشتی توسط robots.txt مسدود شده است (Thumbnail blocked by robots.txt) |
این پیغام به این معناست که تصویر بندانگشتی ارائه شده توسط شما، با دستوری در فایل robots.txt برای گوگل مسدود شده است. اگر تصویر در سایت دیگری میزبانی شده، با سایت مربوطه تماس بگیرید و ببینید چگونه میتوانید تصویر خود را از حالت مسدود خارج کنید. در صورتی که این امکان وجود ندارد، لینک به تصویر بندانگشتی را در اختیار گوگل قرار دهید که بدون نیاز به ورود و بدون مسدود شدن توسط robots.txt، قابل دسترسی باشد. |
تصویر بندانگشتی شفاف است (Thumbnail is transparent) |
این پیام به این معناست که شفافیت تصویر بندانگشتی از حد مجاز فراتر رفته است. حداقل ۸۰٪ از تصویر باید سطح آلفای بالاتر از ۲۵۰ داشته باشد. تصاویر بندانگشتی شفاف برای ایندکس ویدیوها توسط گوگل مجاز نیستند. |
تصویر بندانگشتی به دلیل بار هاست قابل خزیدن نیست (Thumbnail could not be crawled due to hostload) |
به نظر میرسد سایت شما در حداکثر ظرفیت درخواستهای خزش گوگل است. تا زمانی که بار ترافیک شما (طبق تخمین گوگل) کاهش پیدا نکند، گوگل نمیتواند به تصویر بندانگشتی ویدیو برای ایندکس دسترسی پیدا کند. |
امکان دسترسی به تصویر بندانگشتی وجود ندارد (Thumbnail could not be reached) |
گوگل نتوانست به تصویر بندانگشتی ارائهشده در URL دسترسی پیدا کند (این مشکل مربوط به robots.txt نیست). شاید تصویر دارای رمز عبور باشد یا دیگر در URL ارائه شده وجود نداشته باشد. |
ویدیو پردازش نشد (Video not processed) |
گوگل تشخیص داد که این صفحه حداقل یک ویدیو دارد، اما تصمیم گرفت ویدیو را ایندکس نکند. |
ویدیو هنوز پردازش نشده است (Video not processed yet) |
ویدیو در حال پردازش است. چند روز دیگر دوباره بررسی کنید تا ببینید آیا کامل پردازش شده است یا خیر.
|
ویدیو در سرویس میزبان یافت نشد (Video not found on host service) |
این پیام به این معناست که ویدیوی مورد نظر در سرویس میزبانی موجود نیست یا در سرویس میزبانی خصوصی قرار دارد که توسط خزنده گوگل قابل دسترسی نیست. برای تایید این موضوع، با استفاده از شناسه ویدئو به سایت میزبانی ویدیو مراجعه کنید و سپس با استفاده از شناسه یا URL صحیح برای سرویس میزبانی ویدیو، صفحه خود را بهروزرسانی کنید. |
تصویر بندانگشتی وجود ندارد یا نامعتبر است (Thumbnail is missing or invalid) |
تصویر بندانگشتی ارائه نشده، در دسترس نیست یا نامعتبر است. به دلایل فنی، سیستم نمیتواند این مسائل را از هم تفکیک کند. بررسی کنید که URL بندانگشتی معتبر در فرمتی پشتیبانیشده و با پسوند دقیق فایل ارائه شده باشد و تصویر بندانگشتی برای گوگل قابل دسترسی باشد. |
تصویر بندانگشتی نامعتبر است (Invalid thumbnail) |
این پیام به این معناست که تصویر بندانگشتی به دلایلی که در پیغامهای قبل ذکر نشده، معتبر نیست. برای برطرف کردن این مشکل، باید مطمئن شوید تصویر بندانگشتی که مشخص کردهاید، تمامی راهنماییهای مربوط به تصاویر بندانگشتی را رعایت میکند و تصویر برای گوگل قابل دسترسی است. |
3- گزارش آخرین وضعیت کرال صفحات در بخش Video page indexing در سرچ کنسول
در صفحه جزئیات مشکل، تاریخ آخرین بازدید در واقع زمان آخرین باری است که صفحه توسط گوگل کرال شده است و نه آخرین باری که ویدیو توسط گوگل کرال شده است.
- جزئیات بیشتر در مورد ویدیوی انتخابشده
با کلیک روی URL صفحه در گزارش میتوانید اطلاعات بیشتری در مورد ایندکس کردن ویدیو برای آن صفحه مشاهده کنید. این اطلاعات از منابع مختلفی میآیند. اگر روی یک صفحه چند ویدیو مجزا وجود دارد، تمام اطلاعات مربوط به بهترین ویدیو برای ایندکس شدن در آن صفحه است، بدون توجه به اینکه آیا ویدیو واقعاً ایندکس شده است یا خیر.
- آدرس URL ویدئو: آدرس فایل یا پخشکننده ویدیو را نشان میدهد. اگر چندین URL برای یک ویدیو وجود داشته باشد، به این معنی است که گوگل فکر میکند تمام این URLها در واقع یک ویدیو هستند. در صورتی که فکر میکنید این URLهای تکراری ویدیوهای متفاوتی هستند، میتوانید سعی کنید آنها را از هم جدا کنید. اگر گوگل چندین ویدیوی غیرمرتبط را در یک صفحه پیدا کرده باشد، اطلاعات اضافی نشانداده شده مربوط به ویدیویی است که برای ایندکس بهتر است.
- آدرس URL تصویر بندانگشتی: آدرس URL تصویر بندانگشتی برای ویدیو را نشان میدهد. این تصویر بندانگشتی میتواند توسط شما ارائه شده باشد یا یک فریم باشد که گوگل از فایل ویدیو استخراج کرده است. اگر تصویر بندانگشتی یافت نشود یا قابل تولید نباشد، ویدیو نمیتواند ایندکس شود.
- موقعیت ویدیو: این بخش در مورد این است که آیا صفحه میزبان شامل محتوای مهم دیگری علاوه بر ویدیو است یا خیر. مقادیر ممکن عبارتاند از:
- ویدیو محتوای اصلی صفحه است: محتوای صفحه اصلی تنها یک ویدیو است و به نظر نمیرسد محتوای دیگر مهمی در صفحه وجود داشته باشد.
- ویدیو محتوای تکمیلی صفحه است: این صفحه علاوه بر ویدیو، محتوای معنیدار دیگری مانند متن، گرافیک یا ویدیوهای اضافی را نیز میزبانی میکند.
4- منبع دادههای جزئیات ویدیو
اطلاعات جزئیات ویدیو از منابع زیر به دست میآید:
- استراکچر دیتا: از کدهای اسکیمای Video object صفحه برای به دست آوردن جزئیات ویدیوها استفاده میشود.
- نقشه سایت: از اطلاعات سایتمپ ویدئویی استفاده میشود.
- پروتکل Open Graph: از اطلاعات متاتگ Open Graph استفاده میشود.
- تگ HTML: از اطلاعات تگهای HTML متنوعی که میتوانند این دادهها را ارائه دهند، استفاده میشود. برای مثال تگهای <embed> ،<video> ،<link> ،<script> ،<amp-video> و یا تگهای AMP اختصاصی.
- mRSS: اطلاعات از یک فایل mRSS دریافت شده است.
- اسکرینشات ارائه شده توسط گوگل: گوگل توانسته ویدیو را پردازش کند و از منبع ویدیو یک تصویر بندانگشتی تولید کند.
- تولید شده توسط گوگل: گوگل توانسته این اطلاعات را بر اساس فایلها و دادههای ارائه شده در صفحه تولید کند.
- ارائه شده توسط پلتفرم میزبانی ویدیو: تصویر بندانگشتی توسط پلتفرم میزبانی ویدیو ارائه شده است.
- منبع متادیتا نامشخص: سرچ کنسول نمیداند کدام روش برای بهدست آوردن اطلاعات استفاده شده است.
- اتریبیوت video poster: لینک تصویر بندانگشتی از اتریبیوت <video poster=”…”> در تگ <video> استخراج شده است. این ویژگی یک تصویر بندانگشتی برای ویدیو مشخص میکند که قبل از پخش ویدیو نمایش داده میشود. یعنی زمانی که صفحه بارگذاری میشود، این تصویر بهعنوان نمای اولیه ویدیو نمایش داده میشود تا کاربر قبل از کلیک برای پخش، نمایی از محتوا داشته باشد.
5- درباره URLهای ویدیو
ارائه URL ویدیو بهشدت توصیه میشود، اما برای ایندکس شدن یک ویدیو الزامی نیست. ارائه URL ویدیو میتواند ایندکسپذیری ویدیو را بهبود بخشد و ویژگیهای اضافی مانند پیشنمایش پخش خودکار را فعال کند.
- عدم وجود URL ویدیو
اگر گوگل صفحهای را بهعنوان صفحه حاوی ویدیو شناسایی کند اما نتواند آدرس اینترنتی ویدیو را پیدا کند، در گزارش برای URL علامت N/A نمایش داده خواهد شد. برای رفع این مشکل، URL ویدیو را در یکی از مکانهای زیر ارائه دهید: در ویژگی contentURL یا embedURL در اسکیما VideoObject، در تگهای HTML مناسب یا در سایتمپ ویدیو.
- چندین URL برای یک ویدیو
اگر برای یک ویدیو چندین URL مشاهده کردید، به این معنی است که گوگل چندین URL را در صفحه پیدا کرده که به نظر میرسد به همان ویدیو اشاره میکنند. وقتی این اتفاق میافتد، گوگل ممکن است متادیتاهای مرتبط با هر یک از آدرسهای تکراری را ترکیب و استفاده کند؛ بهعنوان مثال، عنوان را از URL 1 و تصویر بندانگشتی را از URL 2 انتخاب کند و غیره.
مروری بر عیبیابی و رفع مشکل ایندکس نشدن ویدیو
برای رفع مشکل ایندکس نشدن ویدیوها در گوگل ، باید مفاهیم کلیدی زیر را بدانید:
- ایندکس شدن صفحه
گوگل باید بتواند صفحهای که حاوی ویدیو است را پیدا کرده و ایندکس کند. برای بررسی اینکه آیا یک صفحه ایندکس شده یا میتواند ایندکس شود، میتوانید از ابزار URL Inspection استفاده کنید. شرایط لازم برای ایندکس شدن صفحه شامل موارد زیر است:
- گوگل میتواند صفحه را پیدا کند: صفحه باید از دیگر صفحاتی که توسط گوگل ایندکس شدن لینک دریافت کرده باشد یا در لیست سایت مپ وجود داشته باشد.
- گوگل به صفحه دسترسی دارد: صفحه توسط دستورات robots.txt یا noindex، یا نیاز به ورود به سیستم برای رباتهای گوگل مسدود نشده باشد. دستورات robots.txt یک فایل متنی است که برای جلوگیری از ایندکس شدن صفحات توسط موتورهای جستجو مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین، میتوانید با استفاده از روش noindex، این امکان را برای گوگل ایجاد کنید که از ایندکس کردن یک صفحه خاص صرف نظر کند.
- صفحه از تمام اصول جستجوی گوگل پیروی میکند: صفحه باید اصول جستجوی گوگل را رعایت کند و هیچ قانون اسپمی را نقض نکند. به عبارت دیگر، صفحاتی که مغایر با قوانین اسپم گوگل هستند یا به دلایل فنی نمیتوانند ایندکس شوند، توسط گوگل ایندکس نمیشوند.
- صفحه کپی از صفحه دیگری نیست: گوگل تلاش میکند هر صفحه تکراری در سایت شما را گروهبندی کند و تنها یکی از آن صفحات را ایندکس میکند. اگر فقط یکی از این صفحات تکراری دارای ویدیو باشد اما صفحه ایندکس نشده باشد، ویدیو برای آن صفحه ایندکس نخواهد شد.
- ایندکس شدن ویدیو
گوگل فقط از صفحات ایندکس شده، ویدیوها را ایندکس میکند. گوگل باید بتواند ویدیو را در صفحه پیدا کند و سپس اطلاعات کافی برای ایندکس شدن ویدیو را در اختیار داشته باشد. در صفحهای با چندین ویدیو، گوگل تنها یک ویدیو را برای هر صفحه ایندکس میکند.
- fetch ویدیو
گوگل سعی میکند در فرآیند ایندکس ویدئوها، فایل ویدئوها را هم fetch کند. اگر فایل ویدیو برای گوگل مسدود شده باشد (برخی سرویسها دریافت ویدیو را برای گوگل مسدود میکنند) یا اگر فایل در فرمتی باشد که پشتیبانی نمیشود، ویدیو fetch نخواهد شد.
- نسبت مستقیم تعداد کل ویدیو با تعداد کل صفحه
اگر مجموع تعداد کل ویدیوهای ایندکس شده + ویدیوهای ایندکس نشده، از تعداد صفحاتی که حاوی ویدیو هستند بسیار کمتر باشد، دو دلیل ممکن است داشته باشد:
- گوگل نتوانسته صفحه حاوی ویدیو را ایندکس کند. یک ویدیو هیچ شانسی برای ایندکس شدن ندارد مگر اینکه در داخل صفحهای باشد که ایندکس شده است.
- گوگل نتوانسته هیچ ویدیویی را در صفحه ایندکس شده شما پیدا کند. حتی اگر گوگل صفحه را ایندکس کند، اگر نتواند ویدیویی را در صفحه پیدا کند، در این گزارش ظاهر نمیشود.
یادآوری: این گزارش تعداد کل ویدیوهای موجود در سایت شما را شمارش نمیکند بلکه تعداد صفحات ایندکس شدهای که گوگل در آنها ویدیویی شناسایی کرده است را میشمارد و از هر صفحه فقط یک ویدیو را ایندکس میکند (گوگل هرگز بیش از یک ویدیو را در هر صفحه ایندکس نمیکند).
- ایندکس نشدن صفحه حاوی ویدئو
شما میتوانید با استفاده از گزارش ایندکس صفحات، نمای کلی تعداد صفحاتی که در سایت شما ایندکس شدهاند را مشاهده کنید. ببینید آیا تعداد صفحات ایندکس شده به نظر درست میآید یا خیر. بررسی کنید که آیا خطاهای ایندکس شدن به صورت کلی بر صفحاتی که حاوی ویدیو هستند، اعمال میشود یا خیر. لازم به ذکر است که گزارش ایندکس صفحات، اطلاعاتی در مورد صفحاتی که توسط گوگل پیدا نشدهاند، ارائه نمیدهد.
برای اطلاع از جزئیات ایندکس نشدن یک صفحه خاص، از ابزار URL Inspection استفاده کنید. این ابزار اطلاعات دقیقی در مورد اینکه چرا گوگل میتواند یا نمیتواند یک صفحه را ایندکس کند، ارائه میدهد.
چند راهنمایی کلی درباره این ابزار عبارتاند از:
- مشکلات پیدا کردن صفحه سایت توسط گوگل: گوگل باید بتواند یک صفحه را پیدا کند تا بتواند آن را ایندکس کند. آیا صفحه توسط یک صفحه از قبل ایندکس شده در سایت شما یا سایت دیگری لینک شده است؟ آیا صفحه در نقشه سایت ذکر شده است؟
- مشکلات ایندکس کردن: مشکلات ایندکس کردن صفحه را میتوان با استفاده از ابزار URL Inspection شناسایی کرد، مانند:
- فایل robots.txt اجازه کرال کردن یک صفحه را به گوگل نمیدهد. این مشکل معمولاً در صورتی رخ میدهد که سایت از فایل robots.txt برای محدود کردن دسترسی به بخشهای خاصی از سایت استفاده میکند و به اشتباه، گوگل را از دسترسی به صفحات مهم سایت منع کرده است.
- از ایندکس شدن یک صفحه در گوگل با استفاده از تگ noindex و یا دستور noindex جلوگیری شده است. این امر معمولاً در صورتی رخ میدهد که صاحب سایت قصد دارد که صفحهای را از نتایج جستجوی گوگل پنهان کند.
- گوگل فقط صفحات کنونیکال را ایندکس میکند. صفحات کنونیکال، صفحاتی هستند که بهعنوان منبع اصلی محتوا در نظر گرفته میشوند و همه صفحات تکراری (صفحات دیگری که همان محتوا را دارند) به صفحه اصلی ارجاع داده میشوند. اگر ویدیوها در صفحهای قرار گرفته باشند که آن صفحه به صفحه دیگری کنونیکال شده باشد، ویدیوها ایندکس نخواهند شد؛ اما اگر همان ویدیو در یک صفحه کنونیکال دیگر تعبیه شود، ویدیو میتواند از این صفحه در گوگل ایندکس شود.
- پیدا نشدن ویدیو در صفحه
اگر گوگل هیچ ویدیویی روی یک صفحه ایندکس شده پیدا نکند، آن صفحه در این گزارش نمایش داده نمیشود. (این با موقعیتی که گوگل ویدیوهایی را روی یک صفحه ایندکس شده پیدا کرده اما نتواند آنها را ایندکس کند متفاوت است. در این حالت، صفحه در گزارش با عبارت «ویدیویی ایندکس نشده (No video indexed)» نشان داده میشود.)
اگر صفحه شما دارای ویدیو است، اما وقتی صفحه را بررسی میکنید گوگل هیچ ویدیویی را گزارش نمیدهد، میتوانید با رعایت موارد زیر، مشکل را برطرف کنید:
- استراکچر دیتا ویدیویی را اضافه کنید.
- صفحه را با یک توصیفگر (descriptor) ویدیو به نقشه سایت اضافه کنید.
- مطمئن شوید ویدیوها با تکنیکهای اصولی مربوط به ویدیوها در صفحات وب قرار گرفتهاند و نمایش داده میشوند.
- مطمئن شوید که صفحه میزبان ایندکس شده است. حتی اگر URL inspection یک URL ویدیو را شناسایی کند، اما اگر صفحه میزبان ایندکس نشده باشد، ویدیو از این صفحه ایندکس نخواهد شد.
- گوگل متادیتاهای ویدئویی را از مکانهای مختلف ترکیب میکند
این مورد به معنای جمعآوری اطلاعات ویدیو از منابع مختلف و ادغام آنها برای ایجاد یک تصویر کامل از ویدیو است. متادیتای ویدیو میتواند شامل اطلاعاتی مانند عنوان، توضیحات، مدت زمان و تصویر بندانگشتی ویدیو باشد. گوگل ممکن است این اطلاعات را از منابع مختلفی مانند پلتفرمهای میزبانی ویدیو، صفحات وب که ویدیو در آن قرار گرفته و هر منبع دیگری که اطلاعاتی درباره ویدیو ارائه میدهد، جمعآوری کند. با ترکیب این متادیتای از مکانهای مختلف، گوگل میتواند تصویری جامع و دقیقتر از ویدیو را در نتایج جستجو و سایر ویژگیهای مربوط به ویدیوها ارائه دهد.
اگر چندین URL برای یک ویدیوی مشابه روی یک صفحه وجود دارد، به این معنی است که گوگل آنها را بهعنوان یک ویدیو در نظر میگیرد. در این حالت، گوگل ممکن است از متادیتای هر یک از منابع تکراری استفاده کند. بهعنوان مثال، از عنوان URL1 و از تصویر بندانگشتی URL2 استفاده کرده است.
اگر فکر میکنید که این ویدیوها متفاوت هستند، میتوانید از راههای زیر، به گوگل کمک کنید تا ویدیوهای شما را تشخیص دهد:
- مطمئن شوید که هر ویدیو دارای URL و تصویر بندانگشتی منحصربهفردی است.
- اگر از اسکیمای Video objects استفاده میکنید، مطمئن شوید Video object URL شما با URL استفاده شده در تگهای HTML (مانند <embed>، <video>، یا سایر برچسبهای مناسب)، نقشههای سایت و فایلهای mRSS مطابقت دارد.
- برای ویدیوهای مختلف از یک تصویر بندانگشتی یکسان استفاده نکنید.
- ایندکس نشدن ویدیو
ممکن است یک ویدیو به دلایل زیادی ایندکس نشود، از جمله:
- صفحهای که برای نمایش ویدیو ایجاد شده، ایندکس نشده است. از ابزار URL Inspection برای تعیین اینکه آیا یک صفحه ایندکس شده است یا خیر، استفاده کنید.
- ویدیو تمامی دستورالعملهای ایندکس شدن ویدیو را دنبال نمیکند.
- ویدیو توسط گوگل پیدا نمیشود. اگر گوگل ویدیویی را در صفحه پیدا نکند، نمیتواند آن را ایندکس کند. آیا ویدیو برای مشاهده به تعامل کاربر نیاز دارد؟ با استفاده از ابزار URL Inspection، صفحهای که ویدیو در آن قرار گرفته را تست کرده و از اسکرینشات آن استفاده کنید و ببینید آیا ویدیو شما روی صفحه دیده میشود یا خیر.
- هدف از صفحهای که برای نمایش ویدیو میشود باید این باشد که کاربر در آن صفحه فقط ویدیو را مشاهده کند. (محتوای دیگری غیر از ویدیو وجود نداشته باشد.)
- گوگل نتوانست تصویر بندانگشتی ارائه شده را بازیابی یا تولید کند. برای ارائه تصویر بندانگشتی، این دستورالعملها را دنبال کنید. برای فعالکردن گوگل برای تولید یک فایل، fetch ویدیو باید انجام شود. برای بررسی مسدود نبودن robots.txt، میتوانید از ابزار Rich Results test استفاده کنید:
- ابزار Rich Results test را باز کنید.
- URL تصویر بندانگشتی را ارائه کنید و روی Test URL کلیک کنید.
- در نتایج، بخش crawle که در تصویر زیر مشخص شده است را باز کنید که بتوانید همه اطلاعات این بخش را ببینید. همچنین بررسی کنید که آیا جلوی خزش آدرس تصویر بندانگشتی توسط فایل robots.txt گرفته شده است یا نه.
-
- اگر دستورات فایل robots.txt تصویر بندانگشتی شما را مسدود میکند، باید با کسی که مالک فایل است (مدیر سایت حاوی تصویر بندانگشتی) تماس بگیرید و به آنها بگویید که آدرس فایل تصویر بندانگشتی شما در فایل robots.txt را برای گوگل رفع انسداد کنند.
- گوگل به دلایلی نتوانست اطلاعات لازم را برای ویدیو ایجاد کند. اگر ویدیو از استراکچر دیتا استفاده میکند، آیا استراکچر دیتا درست است؟ مقادیر نامعتبر برای ویژگیهای داده ساختاریافته موردنیاز میتواند از ایندکس شدن یک ویدیو جلوگیری کند. میتوانید استراکچر دیتا ویدیوی خود را با استفاده از ابزار Rich Results Test آزمایش کنید.
چگونه یک صفحه یا ویدیو را از ایندکس شدن مسدود کنیم؟
برای مسدود کردن یک صفحه یا ویدیو از نمایش در نتایج جستجو، تگ noindex را به صفحه میزبان اضافه کنید. این کار باید از ایندکس شدن هر ویدیویی که در این صفحه قرار دارد، جلوگیری کند. اگر ویدیوها در صفحات دیگری که در سایت شما ایندکس شدهاند، نمایش داده شوند، ویدیوها ممکن است در آنجا ایندکس شوند. اما اگر ویدیوها در هیچ صفحهای دیگری از سایت شما نمایش داده نشوند، ایندکس نخواهند شد.
برای جلوگیری از نمایش فقط یک ویدیو در نتایج جستجو، باید برای ویدیو و تصویر بندانگشتی ویدیو، دستور noindex را در درخواستها برگردانید.
سوالات متداول
در اینجا چند آمار ویدیویی وجود دارد که در حال حاضر نمیتوانیم آنها را در گوگل سرچ کنسول ارائه کنیم:
گوگل چند ویدیو را در سایت من ایندکس کرده است؟
سرچ کنسول در حال حاضر گزارشی ندارد که تعداد کل ویدیوهای مختلف ایندکس شده در یک سایت را نشان دهد، تنها تعداد صفحاتی که شامل ویدیوهایی هستند که ممکن است ایندکس شوند، را نشان میدهد.
چه ویدیوهایی را گوگل میتواند/نمیتواند ایندکس کند؟
این جمله به این معناست که سرچ کنسول، گزارشی شامل همه ویدیوهایی که میتوانند یا نمیتوانند در یک سایت ایندکس شوند، ندارد. تنها صفحاتی که حاوی ویدیو هستند و میتوانند یا نمیتوانند ایندکس شوند، در این گزارش نمایش داده میشوند. به عبارت دیگر، گزارش کنسول جستجو تنها گزارشی از ویدیوهایی را که در صفحات قرار دارند و میتوانند یا نمیتوانند ایندکس شوند، فراهم میکند و به گزارش شامل همه ویدیوهای یک سایت، ارائه نمیدهد.
کدام صفحه(ها) در ایندکس گوگل حاوی ویدیوی X هستند؟
کنسول جستجو راهی برای دیدن تمام صفحات ایندکس شده مرتبط با یک ویدیوی ایندکس شده خاص ندارد.
* شرایط خاص بالا به این معنی است که سایت شما فقط یک ویدیوی منحصر به فرد در هر صفحه دارد و گوگل قادر به ایندکس کردن هر صفحه حاوی ویدیو است. در این صورت، گزارش تعداد ویدیوهای سایت شما را نشان میدهد. اگر سایت شما شامل چندین ویدیو در هر صفحه باشد یا همان ویدیو در صفحات مختلفی قرار دارد یا گوگل نمیتواند هر صفحه حاوی ویدیو را ایندکس کند، آمار کلی شاید تعداد کل ویدیوهای منحصر به فرد ایندکس شده در سایت شما را نشان ندهد.
سخن پایانی
در این مقاله راههای گوگل برای رفع مشکلات مربوط به ایندکس شدن ویدیو را معرفی کردیم. رفع خطاهای ایندکس ویدئو در سرچ کنسول گوگل، به منظور بهبود نمایش ویدئوهای سایت شما در نتایج جستجوی گوگل است. برای رفع این خطاها میتوانید از روشهایی مانند بررسی مشکلات فنی، بهبود کیفیت ویدئوها، بهبود متادیتا و بررسی روشهای انتشار استفاده کنید. به طور کلی، بررسی و رفع خطاهای ایندکس ویدئو در سرچ کنسول بهصورت مداوم و بهبود مستمر ویدئوهای سایت شما بهترین راهکار برای بهبود نمایش آنها در نتایج جستجو است.