در این قسمت از مجموعه لایوهای اینستاگرام تریبون، میزبان جناب آقای علی حسینی، مدیرعامل گرندیما و موسس سئولب، بودیم. در این لایو آقای حسینی به بررسی و معرفی ابزارهای کاربردی که باید یک متخصص سئو به آنها مسلط باشد، پرداختند. در ادامه قصد داریم تا خلاصهای از این لایو را با شما به اشتراک بگذاریم.
آقای حسینی در ابتدای این لایو، ابزارهای مربوط به سئو را در 3 دسته تقسیمبندی کردند که عبارتند از:
- سئو تکنیکال (Technical SEO)
- محتوا (Content)
- سئوی خارجی (Off Page)
اغلب ابزارهای مربوط به سئو را میتوان جزو یکی از این سه دسته دانست. هر کدام از این دستهها زیرشاخههای مختلفی دارند که برای هرکدام ابزاری وجود دارد. در ادامۀ لایو آقای علی حسینی به معرفی این ابزارها میپردازند.
در این مقاله با مطالب زیر آشنا میشوید:
Toggleابزارهای سئوی تکنیکال (Technical SEO)
از سئوی تکنیکال شروع میکنیم؛ چون باید از پایه، سئوی درستی را برای سایت اعمال کنیم. اولین بخشی که در سئوی تکنیکال به سراغش میرویم، بخش زیرساختهاست.
زیرساخت (Infrastructure)
به گفتۀ آقای حسینی زیرساخت ابتداییترین موردی است که باید از عملکرد درست آن مطمئن شد. اگر زیرساخت به خوبی کار نکند نمیتوانید توقع داشته باشید که از سئو جواب بگیرید.
هاست (Host)
بررسی هاست اولین مرحلهای است که هر سئوکار در بخش زیرساخت به سراغش میرود تا عواملی مثل سرعت و در دسترس بودن سایت را بررسی کند. ابزار Trace Route برای سرعت و ابزارهای Uptime Robot و 7*24 برای بررسی در دسترس بودن سایت گزینههای مناسبی هستند که در لایو، آقای حسینی به آنها اشاره کردند.
دامنه (Domain)
بعد از هاست، نوبت به بررسی دامنه سایت میرسد. از ابزار Namemesh برای بررسی وضعیت نام دامنه و از Into DNS برای بررسی سلامت DNS دامنه میتوانید استفاده کنید.
عملکرد سایت
بعد از اینکه زیرساخت را به خوبی تحت نظر قرار دادید و از لحاظ سئویی مطمئن شدید که درست کار میکند، میتوانید سراغ مرحلۀ بعد از ساختار، یعنی عملکرد بروید. آقای حسینی در این بخش اذعان داشتند که عملکرد سایت در لودینگ (Loading) و رندرینگ (Rendering) خلاصه میشود که جدا از هم نیستند و کاملا به هم مرتبطاند.
لودینگ و رندرینگ
لودینگ به معنای لود شدن تمامی منابع و داکیومنتها و کلا هرچیزی است که از سمت سرور به سمت کلاینت بیاید. رندرینگ هم بعد از لود شدن وظیفۀ ترسیم منابع را برای کاربران دارد. این بخش اهمیت بیشتری دارد و به طبع ابزارهای بیشتری هم در اختیار شما هستند. این ابزارها عبارتند از:
- GTMetrix: ابزاری معروف است که بسیاری از سئوکاران با آن کار کردهاند اما اعداد دقیق و درستی در این بخش به شما نخواهد داد.
- GPSI: این ابزار برای خود گوگل است و نسبت به GTMetrix ابزار دقیقتری است و اعداد را درست به شما نشان میدهد.
- Web Page Test: ابزار مناسبی است که حدود سال 2011، 2012 تاسیس شد و اخیرا هم آپدیتهایی داده که آن را برای استفاده مناسبتر میکند.
- dev: خیلی به GPSI مشابه است اما امکانات بیشتری دارد و حتی میتواند تحقیقات مربوط به UX را هم انجام دهد.
- Lighthouse: امکان جالب این ابزار امکان دانلود سورس آن است که میتوانید تحت OS خود آن را اجرا کنید.
در دسترس بودن هاست و URLهای آن
یکی از مواردی که باید به آن توجه شود، http response code سایت و URLهای مختلف آن است. تمامی صفحاتی که در اختیار دارید نباید در این شاخصه عددی به غیر از 200 داشته باشند. بعد از ریسپانس کد، باید هدرها هم بررسی شوند و سپس ریدایرکتها مورد ارزیابی قرار بگیرند. در هرکدام از این بخشها ابزارهای مختلفی وجود دارند که عبارتند از:
http response code
- Screaming Frog
- Website auditor
- Httpstatus
Headers
- Postman (رایگان)
- Websniffer (ماهی 15 دلار)
Redirect checker
- Redirect Path chrome extension
- Network tab in chrome or firefox
- Wheregoes (تا 30 روز رایگان)
خوانایی صفحات
به گفتۀ آقای حسینی مورد بعدی که باید یک سئوکار بررسی کند، خوانایی صفحات است. معمولا فرانتاند کارها در این قسمت به دلیل عدم شناسایی دقیق تگهای html، احتمال دارد که به صورت اشتباه از آنها استفاده کنند. سئوکارها میتوانند با استفاده از ابزار زیر خوانایی صفحات را بررسی و عملکرد آن را بهینه کنند:
Html Syntax
- W3C validator
- Free formatter
- Html 5 validator
Semantic Web (Outline)
- Html5 outliner chrome extension
- Headingsmap chrome extension
Semantic web (Structured data & schema markup)
- Google search gallery
- Technical seo
ابزارهای مرتبط با بخش محتوا (Content)
بعد از اینکه سایت را از لحاظ سئوی تکنیکال مورد بررسی قرار دادید، نوبت به محتوای سایت میرسد. در گام اول محتوا باید بتوانید مخاطب خود را به خوبی شناسایی کنید. شناخت مخاطبان به شما کمک میکند که تحقیق کلمات کلیدی (Keyword Research) را سادهتر انجام دهید. ابزارهایی که برای تحقیق کلمات کلیدی استفاده میشوند، اعدادی تخمینی به شما خواهند داد؛ دلیل این اتفاق هم نبود سرور این ابزارها در کشورمان است. در ادامه ابزار شناخت مخاطب و کیورد ریسرچ را خواهیم دید:
شناخت مخاطب (STP)
- Praxie(رایگان)
- Smart insight
- Inspect let (اکانت پولی)
تحقیق کلمات کلیدی (Keyword Research)
- Google trends
- Kwfinder
- Google planner
- Sistrix
- Keywordtool
- Wordstream
- Semrush
- Ahrefs
- Moz
- Keywords everywhere
نقشه کلمات کلیدی (Keyword Map)
بعد از مشخص شدن کلمات کلیدی، نوبت به طراحی نقشهای از کلمات کلیدی (Keyword Map) است. در نقشه کلمات کلیدی تعیین میکنید که سلسله مراتب کلمات به چه صورت باید باشد و ارتباط کلمات در صفحات مختلف به چه شکل باشد. ابزارهای مناسب کیورد مپ عبارتند از:
- Website auditor
- Free mind
- Coggle
ارزیابی محتوا (Monitoring Content)
در این بخش از فرایند محتوا باید مسیر حرکتی خود را دوباره ارزیابی کنید تا اگر نیاز بود مسیر خود را عوض کنید یا استراتژی خود را تغییر دهید. در این قسمت بهتر است اطلاعاتی دربارۀ صفحات رقبا هم به دست آورید و با صفحات خود مقایسه کنید. همچنین باید ارتباط بین محتواها و نحوۀ قرارگیری آنها را هم در این قسمت مورد ارزیابی قرار دهید. در این قسمت ابزار زیادی در دسترس نیست و تنها ابزار خوب و مفید Website auditor است که به خوبی نیازهای این بخش را پوشش میدهد. اگر ابزار مناسب دیگری میشناسید، حتما در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
سئوی خارجی (Off Page)
بعد از اینکه خیالتان از بابت محتوا و سئوی تکنیکال و زیرساخت سایت راحت شد، نوبت آن فرا رسیده که روی سئوی خارجی متمرکز شوید. برای سئوی خارجی، اولین کاری که باید انجام دهید، استفاده از رنک ترکرهاست. رنک ترکرها یا ابزارهای رصد جایگاه و رتبۀ سایت، به دو دستۀ آنلاین و آفلاین تقسیم میشوند:
رنک ترکرهای آنلاین
- Nightwatch
- نردبون
رنک ترکرهای آفلاین
- Rank tracker
لینکسازی و لینک گرفتن (Link Building & Link Earning)
لینکسازی جزو آن دسته از مواردی است که حتما به ابزار مناسب برای بررسی نیاز دارد. ابزارهای مورد استفاده در لینکسازی به شرح زیر هستند:
- Ahrefs
- Moz
- Semrush
- CognitiveSEO
سایر ابزارهای مورد نیاز
به غیر از مواردی که گفته شد، ابزارهایی هم هستند که یک سئوکار ممکن است به آن نیاز داشته باشد و در این دستهبندیها جایی نداشته باشند. این ابزارها در شرایط مختلف کاربردهای متفاوتی دارند و بسیار کاربردی هستند. در ادامه به این ابزار اشاره کردیم:
Cloudflare
- CDN
- Cache
- Optimizer
- Security
SEranking
- Keyword research
- On-page
- Off-page
- Content
- Marketing
Others
- Trafficguard
- Accu ranker
- Woorank
- Mangools
- Netpeak Software
- JetOctopus
- Yoast for wordpress
- Small SEO tools
پلاگینهای پراستفاده سئو در کروم
- AMP validator
- Html5 outliner
- Headings map
- Redirect path
- SEO quake
- Majestic backlink analyzer
- Open seo stats
- Check broken links
- Canonical viewer
- Nigh watch search simulator
- User agent switcher